niedziela, 25 października 2015

PIECZONA KARKÓWKA W SOSIE MYŚLIWSKIM

Fajny obiadek, zwłaszcza w sezonie grzybowym, gdy można podać go z duszonymi grzybami.

SKŁADNIKI
1-1,5 kg karkówki wieprzowej (ile porcji, tyle plastrów)
2 cebule
papryczka chili
opakowanie sosu myśliwskiego
szklanka śmietany
szklanka wody
sól do smaku
pieprz
suszona natka pietruszki i kolendry
przyprawy do oprószenia mięsa np.do wieprzowiny
olej

1/ Mięso pokroić na plastry ok 1 cm każdy. Oprószyć przyprawami, solą, pierzem. Dno naczynia do zapiekania skropić olejem, ułożyć plastry mięsa. Papryczkę umyć, pokroić na plasterki, rozłożyć na mięsie. 


2/ Cebule obrać, pokroić w pióra, rozłożyć równomiernie na mięsie, posypać suszoną zieleniną. 


3/ Sos myśliwski (proszek) rozmieszać ze śmietaną i wodą, podlać mięso. Całość wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem ok 1-1,2 godziny w 190 stopniach.


Smacznego :)


.. a oto kilka a dokładnie 4 różne wypady na grzybki 2015. W moich lasach jest ich mnóstwo, ale ja już szukam opieniek a dziś nałupałam rydzów, którymi właśnie się zajadam :)


 

sobota, 24 października 2015

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z PAPRYKĄ

W porze jesienno zimowej taka surówka jest najlepsza. To bomba witaminy C ale w kapuście kiszonej są również witaminy K,A i E oraz wiele innych właściwości zdrowotnych. Polecam.


SKŁADNIKI
300 g kapusty kiszonej
1 cebula
1 czerwona papryka
2 słodkie jabłka
2 średnie marchewki
szczypiorek
sól
pieprz czarny mielony
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki oliwy  

1/Kapustę porządnie odcisnąć z soku a następnie drobno pokroić. Marchewki i jabłka obrać, zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Całość wymieszać z oliwą i przyprawami. Przed podaniem odstawić na ok 2 godziny by składniki się ''przegryzły''.


BŁYSKAWICZNA SURÓWKA Z PORA, KUKURYDZY I PAPRYKI

Prosta, szybka, zdrowa i pyszna surówka do obiadu. Zaczyna się sezon na pory, zatem polecam.


SKŁADNIKI
2 pory (białe części)
1 papryka
pół puszki kukurydzy konserwowej
sól
pieprz
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany  

1/ Pory umyć, pokroić w cienkie plasterki i sparzyć na sicie wrzątkiem. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce (majonez można zastąpić jogurtem naturalnym).


SUSHI HOSOMAKI

Sushi hosomaki to rulony ryżu z małą ilością składników owinięte algami morskimi i pokrojone na krążki ok 1 cm. Ja swoje zrobiłam również z surimi i papryką, żeby było kolorowo. Do maczania podałam sos sojowy, wasabi i sos słodko pikantny. Zrobiłam je na rodzinne spotkanie, wszystkim smakowało.

SKŁADNIKI 
porcja na 6 osób:
opakowanie ryżu do sushi ok 500g (np. blue dragon)
1 ogórek szklarniowy
pół papryki czerwonej
50g łososia wędzonego
opakowanie paluszków surimi
6 płatów alg morskich nori
majonez

 

Dodatkowo:
sos sojowy
wasabi
lub jakiś inny ulubiony sos do maczania

mata bambusowa do zwijania 

1/ Ryż do sushi ugotować wg przepisu na opakowaniu (ja nie hartowałam go octem) wystudzić. Ogórka obrać i pokroić wzdłuż na cienkie słupki. Paprykę umyć, pokroić na cieniutkie paseczki, paluszki surimi również pokroić na 4 części w słupki.


2/ Na bambusowej macie rozłożyć płat alg, warstwę ryżu, posmarować cienko majonezem i układać pozostałe składniki wg upodobań np ogórek i łosoś, papryka i surimi itp. Za pomocą maty zwijać rulony. Czynność powtarzać do skończenia składników. Przed krojeniem sushi najlepiej schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokroić na 1 cm krążki. Podawać s sosami.



WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Kocham takie gołąbki z kaszą, zdecydowanie bardziej niż ryżem i mięsem. Do przygotowania swoich gołąbków użyłam dwóch rodzajów kasz - białej i brązowej.

Porcja na ok 30 szt.
2 główki kapusty białej (średniej wielkości)
5 torebek kaszy (100g każda)
3 garście suszonych grzybów leśnych
200 g pieczarek
2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
2 łyżki sosu dowolnego sojowego (u mnie jasny)
sól
pieprz
tymianek
lubczyk suszony
przyprawa uniwersalna

Dodatkowo:
100 g margaryny
sos grzybowy do polania lub tłuszcz ze skwarkami
olej do smażenia  

1/ Grzyby namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować, odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić. Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić.


2/ Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub posiekać, usmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i ziół. Wystudzić. W dużej misce wymieszać kasze, smażone grzyby z pieczarkami i cebule.


3/ Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do zapiekania lub brytfanny wyłożyć ''wolnymi i brzydkimi'' liśćmi, na liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na wierzchu ułożyć liście które zostały.


4/ Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i zapiekać dodatkowo ok 30 min aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Takie gołąbki najlepsze są na drugi dzień.


piątek, 16 października 2015

GULASZ WIEPRZOWY Z MAŚLAKAMI I PAPRYKĄ

Pyszne rozgrzewające danie które polecam w sezonie jesienno grzybowym. Maślaki można zastąpić innymi świeżymi grzybami.


SKŁADNIKI
500g mięsa gulaszowego wieprzowego
2 czerwone papryki
300g świeżych lub mrożonych maślaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
przyprawa do gulaszu
papryka mielona słodka (ok 2 łyżki)
sól i pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
natka pietruszki
1-2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej + 3 łyżki zimnej wody
olej do smażenia 

1/ Mięso oczyścić, opłukać i posypać przyprawą do gulaszu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, zarumienić. Podsmażone mięso przełożyć do garnka, dodać liść, ziele, obraną i pokrojoną w talarki marchewkę, sól, pieprz i zalać 2 szklankami wody. Całość dusić pod przykryciem do miękkości.

2/ Maślaki oczyścić i podgotować, odcedzić. Pod koniec duszenia mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w kostkę, i maślaki. Całość zaprawić mąką i wodą, zagotować. Posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniaki lub ulubioną kaszą.