sobota, 11 lipca 2015

BŁYSKAWICZNE PLACUSZKI Z LAWENDĄ

Puszyste placuszki na jogurcie naturalnym z dodatkiem lawendy. Lawenda jest prawie nie wyczuwalna a placuszki wyśmienite. Można je posypać cukrem pudrem lub posmarować ulubioną konfiturą.



SKŁADNIKI
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki jogurtu naturalnego
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
olej do smażenia 
1/ Jajka roztrzepać z cukrem, cukrem waniliowym i jogurtem, dodać mąkę, lawendę, proszek do pieczenia i sodę. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 15min. Na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju nakładać łyżką placuszki. Smażyć z obu stron na złoto. Najlepsze zaraz po usmażeniu.


czwartek, 9 lipca 2015

PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM

Wspaniała przystawka na zimno. Można upiec ją formując długie tunele, wtedy idealnie pokrojona na półmisku będzie zdobiła nasz stół na przyjęciu oraz cieszyła podniebienia swoim doskonałym smakiem. Farsz mięsno - warzywny otulony ciastem twarożkowym, całość upieczona i porządnie schłodzona.

SKŁADNIKI
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g twarożku śmietankowego (kanapkowego)
1 żółtko
15 g proszku do pieczenia (pół torebki)
8 łyżek oleju
4-6 łyżek śmietany 12-18%
sól

 

Farsz:
0,75 - 1kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
1 średnia cukinia (ok 300g)
2-3 marchewki (ok 250g)
1 duża cebula
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
pieprz cayenne
1 łyżka siekanego świeżego tymianku (może być suszony)

 

Dodatkowo:
tłuszcz do natłuszczenia formy
bułka tarta do oprószenia
jajko do posmarowania ciasta

1/ Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.


2/ Farsz: Cukinię umyć (nie obierać) zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut aż puści soki, odcisnąć. Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę również zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Do miski przełożyć mięso mielone, odciśniętą cukinię, cebulę, marchewkę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać i chwilę wyrabiać.


3/ Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części (1/4 i 3/4). Większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką a następnie wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia.


4/ Na ciasto wyłożyć farsz, uklepać.


5/ Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nim farsz i posklejać ze sobą boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok godzinę, w połowie pieczenia górę przykryć pergaminem by się nie spaliła. Po upieczeniu porządnie wystudzić a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepsza na drugi dzień.

 Smacznego :)

RADA - Pieczeń może być pieczona w dowolnym naczyniu (okrągłym, prostokątnym, kwadratowym). Może być też pieczone w formie pierogów lub na blasze jako wałki owinięte ciastem. 


TARTA Z CUKINIĄ, FETĄ, OLIWKAMI I KOPERKIEM

Pyszna, lekka, warzywna tarta która z połączeniem sera fety smakuje wyśmienicie. Aromatyzowana świeżym, młodym koperkiem.

 SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny (125g)
6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
szczypta soli

 

Farsz:
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
1 mała cukinia
1 cebula
pęczek koperku
3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
sól
pieprz

 

Sos:
3 jajka
pół szklanki śmietany 12-18%
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz
soli do sosu nie dodaję, ponieważ feta jest słona

1/ Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie umyć (nie obierać) pokroić w półplasterki 3-4mm, posolić i poddusić na odrobinie oleju aż zmięknie. Do podduszonej cukinii dodać zeszkloną cebulę, wymieszać.

2/ Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek i oliwki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, warzywa a wierzch zalać sosem. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.

 Smacznego :)



środa, 8 lipca 2015

CIASTO IZAURA - SERNIK I MURZYNEK W JEDNYM

Najlepsze połączenie ciasta czekoladowego z ciastem serowym.


SKŁADNIKI
Masa kakaowa:
250 g margaryny
4 jajka
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego

 
Masa serowa:
1 kg sera (ja użyłam z wiaderka)
2 torebki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek)
6 jajek
4 łyżki miękkiego masła
1 szklanka cukru

 
polewa czekoladowa
blaszka 28x24,5 (może być również większa)

1/ Masa kakaowa: margarynę, cukier, cukier waniliowy i kakao rozpuścić, zostawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać wystudzoną margarynę z kakao i dokładnie wymieszać. Dodać ubitą pianę, wymieszać. Masę kakaową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

2/ Masa serowa: jajka utrzeć z cukrem na puch, dodać miękkie masło i stopniowo dodawać ser, na koniec dodać budyń i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, wtedy powstaną większe wzory. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę (bez termoobiegu). Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

PLACUSZKI Z CUKINII, KASZY KUSKUS I OLIWEK

Najlepsze placuszki z cukinii jakie do tej pory robiłam i jadłam.



SKŁADNIKI 
dla 2-3 osób:
3/4 szklanki kaszy kuskus
2 średnie cukinie
2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
ok 10 szt czarnych oliwek
pół pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
olej do smażenia

1/ Kaszkę kuskus zaparzyć wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić. Odstawić na pół godziny aż puści soki. Oliwki pokroić na drobne plasterki, natkę posiekać. Cukinię lekko odcisnąć z soków a następnie wszystkie składniki przełożyć do miski.


2/ Zawartość miski dokładnie wymieszać, dodać przyprawy, jajka, obie mąki i jeszcze raz wymieszać.


3/ Na rozgrzanej patelni i odrobinie oleju smażyć niewielkie placuszki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Smacznego :)




poniedziałek, 6 lipca 2015

PENNE Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ I NATKĄ PIETRUSZKI

Prosty i szybki sposób na wspaniały i przepyszny obiad. Kurczak z cukinią w kremowym sosie śmietanowym podany z rurkami makaronu.


SKŁADNIKI
na 4-5 porcji:
350 g makaronu penne (może być inny)
500 g piersi kurczaka
2 małe cukinie
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki
100 ml śmietany 18-22 %
sól
pieprz najlepiej świeżo mielony
przyprawa do kurczaka
szczypta curry
olej do smażenia


1/ Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cukinie umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki ok 4mm. Wrzucić na patelnie oprószyć solą, pierzem, dodać odrobinę oleju i dusić pod przykryciem aż będzie al dente. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na drugiej patelni podsmażyć. Podsmażoną cebulę przełożyć do cukinii i wymieszać. 


2/ Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnie, skropić olejem lub oliwą, posypać przyprawą do kurczaka, curry i usmażyć. Usmażone mięso dodać do warzyw. Na koniec całość podlać śmietaną i wymieszać, doprawić solą, pieprzem oraz oficie pospać siekaną natką pietruszki. Wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło. 


Smacznego :)





BARSZCZ Z MŁODYCH BURACZKÓW Z LUBCZYKIEM

Doskonały barszczyk z aromatem lubczyku.


SKŁADNIKI
4 żeberka wieprzowe
kostka bulionowa
pęczek włoszczyzny bez kapusty
kostka bulionowa mięsna
1 cebulka
ok kg buraczków ćwikłowych
2-3 gałązki świeżego lubczyku
5 łyżek śmietany 18 %
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
pęczek świeżego koperku 

1/ Żeberka oczyścić, zalać zimną wodą i zagotować (zdjąć szumy) dodać kostkę bulionową, ziele, liść, doprawić solą. Marchew, pietruszkę i seler obrać, pokroić na dowolne części. Buraczki obrać, pokroić w bardzo drobne słupki lub zetrzeć na tartce. Warzywa wrzucić do wywaru mięsnego. 

2/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na małej ilości oleju, wrzucić do zupy razem z posiekanym lubczykiem. Całość gotować aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec barszcz zabielić śmietaną. Doprawić solą i pieprzem oraz siekanym świeżym koperkiem. 



piątek, 3 lipca 2015

SCHAB DUSZONY Z CUKINIĄ I POMIDORAMI

Pyszne, mięsko w warzywnym zestawieniu. Podane z ulubioną kaszą lub makaronem zachwyci każdego. Ja podałam z moim ulubionym kuskusem.



SKŁADNIKI
ok 500 g schabu lub wyliczone porcje w plastrach
2 małe cukinie
4 dojrzale pomidory (mogą być z puszki)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
przyprawa do wieprzowiny
ulubione zioła (u mnie prowansalskie)
olej do smażenia

1/ Mięso pokroić w plastry ok 1 cm i roztłuc. Każdy plaster natrzeć przyprawą, solą, pieprzem. Na odrobinie oleju każdy kawałek mięso usmażyć z obu stron na rumiano.

2/ Cukinie umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni lub garnku zeszklić cebulę, dodać pomidory, posiekany czosnek, sól, pierz i zioła prowansalskie (ok 1 łyżeczki). Całość smażyć aż pomidory się trochę rozpadną. Następnie do pomidorów dodać usmażone mięso, pokrojoną cukinię i dusić dusić pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie zdjąć przykrywkę i jeszcze dusić kilka minut by soki z cukinii odparowały. Przed podaniem posypać zieleniną.

Smacznego :)



MAKARONOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM CURRY I ANANASEM

Prosta, szybka w przygotowaniu i pożywna ze względu na makaron i mięso z kurczaka.


SKŁADNIKI
250 g makaronu np.muszelki
300-400 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 łyżeczka sosu sojowego
majonez lub jogurt naturalny
sól
pieprz
suszona natka pietruszki
przyprawa curry

1/ Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, zahartować i odcedzić na sicie. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić mięso i usmażyć na rumiano. Wystudzić na papierowym ręczniku.

2/ Pieczarki umyć, pokroić w kawałki, wrzucić na patelnie na której smażyło się mięso. Dodać sos sojowy, pieprz i smażyć do odparowania wody, wystudzić. Ananasa i paprykę pokroić w kostkę. W większej misce wymieszać wszystkie składniki razem z przyprawami i natką. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

czwartek, 2 lipca 2015

TARTA Z BOTWINĄ, FETĄ I KOPERKIEM

Doskonała kompozycja smaków :)

 
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny (125g)
6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
szczypta soli

 

Farsz:
pęczek młodej botwinki
1 cebula
100 g sera feta
sól
pieprz

 

Sos:
3 duże jajka
pół pęczka koperku
pół szklanki śmietany np 12-18%
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

1/ Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Botwinkę opłukać, pokroić na dowolne kawałki i podgotować kilka minut aż zmięknie (ja dusiłam na patelni pod przykryciem z ''kroplą wody''), odcedzić, dodać do cebuli i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

2/ Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, wylać sos jajeczno śmietanowy a na wierzch ułożyć botwinkę z cebulą. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.