czwartek, 19 grudnia 2013

CIASTECZKA ORZECHOWE Z CZEKOLADĄ

Święta tuż, tuż -  więc ostatni dzwonek na wypieki różnych  ciasteczek. Wiem że dawno mnie tu nie było, ale mam (jeszcze mam) awarię sprzętu, brak czasu i niestety stan zdrowia lekko odwiódł mnie od wszystkiego, ale zobaczyłam światełko w ciemnym tunelu i czuję, że zaczynam stawać na nogi a co za tym idzie? że znów mam energię do dalszych działań :) Dziś mam dla Was ciasteczka z mielonych orzechów włoskich, przekładane mleczną czekoladą. Ciastka są bardzo kruche, nie za słodkie, więc nadają się na każdą okazję. Ja często na Święta robię kilka rodzai ciastek by móc później rozdać je rodzinie. Polecam :)
SKŁADNIKI
600g mąki pszennej 
400g margaryny
200g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
200g cukru pudru
4 żółtka

200g mlecznej polewy czekoladowej

(nie dajemy proszku do pieczenia)

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto, podsypując mąką, jeżeli będzie mocno się kleiło do rąk. Można je wcześniej schłodzić, ale ja od razu wycinam ciastka i piekę. 

2/ Ciasto dzielić partiami, rozwałkować na grubość 2 mm i wycinać dowolne kształty. Wycięte ciasteczka układać na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15 min w temp. 200 stopni. (zależy od piekarnika) 

3/ Wystudzone przekładać czekoladą, ostawić do zastygnięcia. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Z pozostającej polewy na ciastach można zrobić esy-floresy. 
 
 a oto moje pierniczki 2013 :)przepis


niedziela, 15 grudnia 2013

PIERNIK ŚLIWKOWY

Aromatyczny, wilgotny, wspaniale pachnący piernik z dodatkiem suszonych śliwek.
SKŁADNIKI
1szklanka cukru
3 łyżki miodu prawdziwego
1szklanka mleka
125g margaryny (pół kostki)
opakowanie przyprawy do piernika
2 szklanki mąki
1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 jajka
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 łyżki powideł śliwkowych
100g suszonych śliwek

Polewa deserowa do polania

1/ Cukier, margarynę, miód, kakao i mleko rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kawę i odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać powidła, mąkę wymieszaną z sodą i żółtka.Na koniec dodać piane z białek ubitą na sztywno i pokrojone suszone śliwki.

2/ Całość wymieszać i wylać do formy keksowej (12X25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 min w temperaturze 175 stopni do tzw ''suchego patyczka''. Wyjąc z formy i wystudzić. Wystudzony piernik polać polewą. Taki piernik może stać kilka dni, a najlepiej przechowywać go w szczelnym pojemniku, wtedy staje się jeszcze bardziej wilgotny.
 

MARCHEWKOWE BABCZEKI na Święta i nie tylko :)

Marchewkowe babeczki sprawdzają się przy każdej okazji, również na Święta. Wspaniale pachną, mają piękny, pomarańczowy kolorek. A co najlepsze wcale nie czuć marchewki.
SKŁADNIKI
na 12 -15 dużych babeczek
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru w proszku
szczypta gałki muszkatołowej

do dekoracji lukier lub cukier puder

1/Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę ,sól i przyprawy. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, olej, cukier, cukier waniliowy. Dodać startą marchewkę i wymieszać. Dodać mąkę z przyprawami i dokładnie wymieszać.

2/ Masę przełożyć do papilotek. 3/4 papilotki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 25-30 min do tzw suchego patyczka. Upieczone i ostudzone babeczki dekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.