wtorek, 30 lipca 2013

PROSTA SAŁATKA Z TUŃCZYKA I MAKARONU

Coś dla wielbicieli tuńczyka. Pyszna sałatka, która sprawdza się na każdej imprezie i przyjęciu rodzinnym.
SKŁADNIKI
250 g makaronu muszelki (drobnego)
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
puszka kukurydzy
kilka łyżek majonezu
sól
pieprz

1/ Makaron ugotować wg. przepisu podanym na opakowaniu. Odlać wodę, wystudzić. Do ugotowanego makaronu dodać tuńczyka i kukurydzę, doprawić solą i pieprzem, na koniec wymieszać z majonezem. Schłodzić w lodówce przed podaniem. 
Smacznego!:)

poniedziałek, 29 lipca 2013

PIECZONY KURCZAK W ŚWIEZYCH ZIOŁACH

Wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami, ale u mnie akurat były gotowane młode ziemniaki,więc też było pysznie.
SKŁADNIKI
1świeży kurczak
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
kilka gałązek świeżych ziół (u mnie rozmaryn, tymianek,cząber i szałwia)
kilka ząbków czosnku
1/4 szklanki wody
4 łyżki oleju

1/Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć porządnie przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Przed pieczeniem kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i obłożyć go świeżymi ziołami i ząbkami czosnku, kilka gałązek ziół i ząbków czosnku włożyć również do środka.
2/ Całość skropić olejem i podlać wodą. Piec ok 1-1,2 godziny w temperaturze 200 stopni. Pod koniec pieczenia można uchylić wieko, aby woda wyparowała. 
Smacznego! :)

 


niedziela, 28 lipca 2013

CUKINIA W ZALEWIE OCTOWEJ

No i przyszła zmora na wszelkie przetwory.Dziś proponuję wam przepis na cukinię w delikatnej zalewie octowej. Można ją później wykorzystać do sałatek, jak i dodatek do obiadów.
SKŁADNIKI
ok 2 kg pokrojonej w kostkę cukinii
po 3 plastry marchewki na każdy słoik
ziele angielskie
po 2 plastry cebuli na słoik
gorczyca
baldachimy kopru
liść laurowy

ZALEWA
5 szklanek wody
łyka soli
pół szklanki octu 10%
1 szklanka cukru

1/ Cukinie pokroić w kostkę lub wąskie paski. Do każdego słoika na dno wrzucić po 2-3 plastry marchwi, plaster cebuli, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, kawałek kwiatu kopru i kilka lulek gorczycy. Następnie układać cukinie i na wierzch również dać plaster cebuli i marchewki.
3/ Składniki na zalewę zagotować i nalewać do słoików. Szczelnie zakręcić i sprawdzić czy się nie leją. Zakręcone słoiki pasteryzować do momentu zmiany koloru cukinii. Gotowe słoiczki studzić na ścierce odwrócone dnem do góry. 
 



TARTA FRANCUSKA Z KURKAMI, CUKINIĄ I RICOTTĄ

opakowanie ciasta francuskiego
200 g kurek
1 mala cukinia
250 g serka ricotta
1 jajko
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
1 łyżka masła
1 mała cebula

1/ Ciasto rozłożyć na blasze formując brzegi (złożyć każdy na da razy) i docisnąć widelcem. Posmarować białkiem. Kurki oczyścić, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Podsmażyć z grzybami na łyżce masła.

2/Cukinie pokroić w talarki i oprószyć solą w celu puszczenia soków. Odstawić na 15 min, a następnie spłukać nadmiar soli. Ser wymieszać z żółtkiem i przyprawami. Na ciasto rozłożyć masę serową, plasterki cukinii a na wierzch kurki. Piec ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni. 




CIASTO KWITNĄCY TULIPAN Z WIŚNIAMI

SKŁADNIKI
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek (zółta oddzielone od białek)
kostka margaryny
5 łyżek oleju
2 łyżki kakao
1,5 szklanki maku
1 kisiel wiśniowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
wiśnie drylowane ilość wg uznania (mogą być mrożone)


1/Margarynę utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku i łyżce oleju oraz mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą wymieszać z kakao, drugą z makiem, trzecią z kisielem a czwarta pozostaje biała.
2/ Wylewać do formy (u mnie keksówka) w następującej kolejności ;ciasto białe, ciasto z makiem, ciasto różowe, następnie ułożyć wydrylowane wiśnie i przykryć ciastem z kakao. Piec ok 40-50 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem. 
Smacznego!:)


DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z SEREM

Smak dzieciństwa w każdym kęsie :) drożdżówki są nie za słodkie i nie są mało słodkie. Doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Łatwe do wykonania i niezwykle pyszne. Do zrobienia drożdżówek można użyć sera gotowego z wiaderka jak i w kostkach. Aczkolwiek polecam bardziej ten w kostkach lub na wagę, wtedy nie musi tężeć po upieczeniu, bo jednak ten z wiaderek jest rzadki i nigdy sobie równy. Ja swoje drożdżówki dodatkowo posmarowałam lukrem o smaku cytrynowym, który zrobiłam z cukru pudru i soku wyciśniętego ze świeżej cytryny.
 
SKŁADNIKI
600g mąki
250 ml letniego mleka
2 jajka
40 g cukru
20 g drożdży
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny

 

MASA SEROWA
0,5 kg mielonego sera
1 budyń waniliowy (40g)
1 żółtko
1-2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru (można dać mniej)

1 łyżeczka przyprawy do serników Kamis
1 cukier waniliowy

+ białko do posmarowania drożdżówek

1/Drożdże pokruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, dobrze rozetrzeć. Dodać 100 ml letniego mleka i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na ok 10-15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę składników połączyć w dużej misce i dodać zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (gdy będzie zbyt rzadkie, dodać troszkę mąki) Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok 1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto bardzo łatwo i ładnie się wyrabia.

2/ Ser zmielić w maszynce dwa razy lub dwukrotnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Masło utrzeć z cukrem waniliowym , dodać żółtko i stopniowo dodawać zmielony ser oraz zwykły cukier. Na koniec wsypać budyń w proszku oraz przyprawę do sernika. Wymieszać.
3/ Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na równe części (u mnie 12) Najlepiej zrobić to formując wałek i pociąć na 10-12 jednakowych części (jak wielkie kopytka) Każdą cześć ciasta uformować w placek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ponownie odstawić na kilka minut, po czym dnem szklanki wyciskać na środku każdego placka wgłębienie.
4/ Przed pieczeniem każdą drożdżówkę po brzegach posmarować białkiem i na środek każdej sztuki kłaść łyżką masę serową. Gotowe drożdżówki wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec na złoty kolor ok 20-30 min (zależy od piekarnika) Po upieczeniu studzić na kratce, by ser lekko stężał. Dodatkowo drożdżówki można udekorować lukrem.


Smacznego!:)

wtorek, 23 lipca 2013

MARYNOWANA FETA W ZIOŁACH

Przepis podpatrzyłam tu klik i taką fetę robiłam pierwszy raz. Smak rewelacja. Będę częściej sobie robiła taką przekąskę z różnymi ziołami i dodatkami. Ser jest bardzo aromatyczny, idealny do sałatek jak i samodzielnego spożycia z pieczywem. Polecam.
SKŁADNIKI
na 2 słoiczki 250ml
200 g sera bałkańskiego (np Pilos)
kilka suszonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
3-4 czarne oliwki
kolorowy pieprz ziarnisty
2 łyżki suszonych ziół (np. bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, cząber)
listki świeżych ziół
3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
strączek suszonej papryczki chilli


1/ Ser pokroić w kostkę i obtoczyć każdą z osobna w suszonych ziołach. Olej zagotować i podsmażyć na nim obrany i posiekany czosnek o raz papryczkę, wystudzić. Pomidory pokroić w paseczki, oliwki w plasterki. Na dno słoiczków ułożyć warstwę z pomidorów, oliwek i świeżych ziół, wrzucić kilka kulek pieprzu i ułożyć warstwę sera.
2/ Polać olejem i powtórzyć czynność do skończenia się składników. Słoiczki uzupełnić olejem, tak by wszystkie warstwy były zanurzone a następnie zamknąć i ostawić na min 24 godziny. Tak przygotowane słoiczki mogą stać do dwóch tygodni. Ja przechowuje je w lodówce. 
Smacznego!:) 


PAŁKI KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI

Bardzo prosta i pyszna propozycja na obiad lub przyjęcie. Mięso jest duszone, więc nie jest suche, a bardzo soczyste. Warzywa nadają wspaniałego aromatu całości i również smakują znakomicie. Najlepsze jest to iż całość nie wymaga trudu ani umiejętności, nie zajmuje wiele czasu do przygotowania, jedynie jaki zajmuje czas, to godzinę oczekiwania podczas pieczenia, ale później mamy wspaniałe danie :)
SKŁADNIKI
6 pałek kurczaka
4-5 ziemniaki (średniej wielkości)
1mała cukinia
4 marchewki
2-3 małe cebule
1 korzeń selera
2 korzenie pietruszki
pół główki czosnku
świeże i suszone zioła
sól
pieprz

1/ Mięso oczyścić, natrzeć solą, pieprzem i skropić oliwą. Odstawić na 2-3 godziny. Warzywa obrać (prócz cukinii) i pokroić na dowolne kawałki, najlepiej duże. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, a następnie ułożyć warstwę warzyw wraz z ząbkami czosnku, oprószyć ziołami i przyprawami. Na warstwę warzywną ułożyć mięso i ponownie warzywa. 


2/ Całość posypać przyprawami i świeżymi ziołami. Dolać wody, tak by zakryła większą powierzchnie naczynia. Całość piec ok godzinę w temperaturze 200 stopni, pod koniec pieczenia można zdjąć wieko naczynia, wtedy warzywa i mięso bardziej się przypieką.
Smacznego!:)


 

sobota, 13 lipca 2013

BUŁKI DO ODRYWANIA Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Co dziś dla was mam? bułki :) jak to u mnie często bywa. Tym razem mleczno - maślane bułki z nadzieniem porzeczkowym. Idealne do zabrania w plener, łatwe do podziału. Wspaniale pasują do szklaneczki zimnego mleka.
SKŁADNIKI
450 -500g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
3 jajka
150 g margaryny roztopionej i ostudzonej
100 ml ciepłego mleka
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżeczka soli

DODATKOWO
jajko do smarowania
dżem z czarnej porzeczki

1/Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i połową ciepłego (nie gorącego!) mleka. Odstawić pod przykryciem na 15 min do wyrośnięcia. Pozostałe składniki wymieszać z misce wraz z rozczynem i wyrabiać ciasto ok 10 min. Jak będzie bardzo rzadkie, można posypać trochę mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić na minimum godzinę.

2/Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na równe części (u mnie 8)Ciasto najlepiej się dzieli poprzez zrobienie wałka i wtedy można nożem równo pociąć. Okrągłą formę (26cm) nasmarować margaryną a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta formować w placek i na środek każdego nakładać łyżeczką dżem. Porządnie zlepiać, uformować w ręku kulkę (jak pączka) i układać w formie zlepieniem do dołu. Uformowane bułki odstawić na ponowne 15 min.
3/ Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułek posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec ok 30-40 min. 
Smacznego!:)
 


piątek, 12 lipca 2013

LASAGNE BOLOGNESE

SKŁADNIKI
kilka płatów makaronu lasagne
0,5 kg mielonej łopatki
puszka krojonych pomidorów
2-3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1/4 szklanki czerwonego wina wytrawnego (można pominąć)
sól
pieprz świeżo mielony
łyżeczka suszonej bazylii
100 g tartego sera żółtego

SOS BESZAMELOWY
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
250ml mleka


1/Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę, dodać czosnek i mięso. Smażyć przez ok 15 min. Dodać pomidory z puszki, zioła, przyprawy i wino. Smażyć do odparowania wody. Płaty makaronu wrzucić na dużą ilość lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy i gotować ok 2 min. Przelać zimną wodą i rozłożyć na talerzu by się nie skleiły. 
2/SOS- masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać małym strumieniem mleko by nie było grudek i zagotować. Naczynie do zapiekania nasmarować margaryną lub olejem, wyłożyć dno makaronem. Na warstwę makaronu wyłożyć 1 część mięsa i polać beszamelem. Następnie ponownie wyłożyć warstwę makaronu, mięso i sos. Całość posypać startym serem. Piec ok 20 min w temp. 180 stopni aż ser się zapiecze. 
Smacznego!:)






środa, 10 lipca 2013

TORCIK Z BRZOSKWINIAMI I KRUSZONYMI BEZAMI

Jak go pierwszy raz spróbowałam to wiedziałam, że już będzie u mnie często gościł :) Jest bardzo łatwy, bardzo szybki w przygotowaniu. Nie ma możliwości by się nie udał, ponieważ jest to torcik BEZ PIECZENIA! I nie ma możliwości by komuś nie smakował :) w ciągu tygodnia robiłam go już dwa razy :) a przepis znalazłam tu klik.
SKŁADNIKI
NA SPÓD
200 g biszkoptów
100 g stopionego masła
 
MASA BUDYNIOWA
2 szklanki soku bananowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
puszka brzoskwiń w syropie

NA WIERZCH
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
śmietan fix
białe bezy ok 50g

1/ Biszkopty pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Wyłożyć biszkopty na spód i dokładnie docisnąć, by tworzyły zwięzły spód ciasta. 1 szklankę soku wymieszać z budyniem a drugą zagotować a następnie wlać rozrobiony budyń i zagotować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałeczki i dodać do budyniu. Gotową masę wyłożyć na biszkoptowy spód, wygładzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
2/ Zdjąć obręcz. Śmietanę ubić ze śmietan fixem i cukrem. Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Na warstwę śmietanową pokruszyć bezy. Torcik schładzać w lodówce. 






FARMERSKIE PIEROGI DROŻDŻOWE

Przepyszne pierogi z nadzieniem z boczku, grzybów i zielonego groszku. Idealnie smakują z sosem czosnkowym. Bez problemu można przechowywać je w lodówce (nie zaschną), zabrać na piknik, do pracy, na imprezę :)
SKŁADNIKI
CIASTO
30g drożdży
pół litra ciepłej wody
łyżka cukru
łyżka soli
6 łyżek oleju
ok 1 kg mąki

SOS NA SPÓD
kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego lekko rozrobionego z wodą, by nie było kwaśne
2 łyżki ketchupu
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
sól
pieprz
zioła-oregano, bazylia lub gotowa mieszanka ziół do pizzy

DODATKOWO
szklanka świeżego zielonego groszku (może być z puszki lub mrożony)
200 g boczku najlepiej wędzonego
1 cebula
200 g grzybów (mogą być mrożone lub pieczarki)
250 g sera żółtego tartego
sól
pieprz świeżo mielony

+ jajko do smarowania

1/ Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do misy a następnie dodać sól, cukier,olej i wymieszać łyżką do rozpuszczenia się składników. Ciągle mieszając stopniowo dodawać mąkę, gdy ciasto będzie robiło się gęste trzeba dokończyć wyrabianie ręką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1godz do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagniatać, a następnie przełożyć na stolnice i uformować wałek. Wałek przeciąć na 8 -10 części i każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 0,5cm.

2/ Składniki na sos połączyć ze sobą w miseczce. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić cebulę pokrojona w kostkę, grzyby i groszek. Boczek pokroić w paski dodać do grzybów razem z przyprawami.

3/ Każdy placek posmarować na środku sosem, nałożyć trochę farszu, posypać serem i złożyć na pół, dokładnie zlepiając boki każdego pieroga. Gotowe pierogi układać na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok 20-30 min w temperaturze 190-200 stopni na złoty kolor.
Smacznego!:)
 

wtorek, 9 lipca 2013

SRÓDZIEMNOMORKA ZAPIEKANKA Z CUKINIĄ I MIĘSEM

SKŁADNIKI
500 g mięsa mielonego
3 średnie cukinie
3-4 pomidory (lub pomidory z puszki)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ziół prowansalskich
100 g startego sera żółtego do posypania
sól
pieprz

SOS
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
szczypta pieprzu


1/ Cukinię umyć, pokroić na plastry (ok pół cm) posmarować olejem i podpiec w piekarniku z obu stron lub podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie, dodać mięso, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, przeciśnięty czosnek i przyprawy oraz zioła. Wszystko dobrze podsmażyć. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, sól, pieprz i mleko energicznie mieszając, zagotować. 

2/ W naczyniu do zapiekania układać na przemian warstwami cukinia, mięso, sos, cukinia, mięso, sos a wierzch posypać żółtym serem. Zapiekankę piec ok 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!:)


WĄTRÓBKA DROBIOWA W ŚMIETANIE

Smaczna, tania i prosta w wykonaniu propozycja na obiad.
SKŁADNIKI
250 g wątróbki drobiowej
2 cebule
1 ząbek czosnku
szklanka śmietany
tymianek świeży lub suszony
1 łyżeczka suszonego majeranku
olej do smażenia
sól
pieprz
mąka do oprószenia

1/ Wątróbkę opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć mąką. Na patelni lub w garnku rozgrzać trochę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty czosnek i chwilę smażyć. Do podsmażonej cebuli dodać wątróbkę i podlać odrobiną wody (1/4 szklanki) doprawić przyprawami, ziołami. Dusić do miękkości na małym ogniu ok 15 min. Na koniec podlać śmietaną i wymieszać. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego!:)