piątek, 29 marca 2013

MAZUREK WIELKANOCNY

SKŁADNIKI
CIASTO
0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
4 żółtka
2-3 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
2 dkg drożdży

 

POMADA
1 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 tabliczka czekolady deserowej

 


DODATKOWO
bakalie, kolorowe groszki, kolorowe pisaki lukrowe

1/Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość ok 1 cm. Uformować spody z obramowaniem dookoła, żeby pomada nie ściekała. Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto widelcem, żeby się nie wybrzuszało.
2/W rondelku zagotować śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, gotować na wolnym ogniu ok.8 min., dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować razem jeszcze ok. 3 min.Lekko ostudzić. Wylać na kruche spody. Udekorować bakaliami.

MOJE RADY
 1/ Z tej porcji wychodzą 3 spody ok.25 x 15cm.
2/ Przed wylaniem pomady spody można pokryć cienką warstwą marmolady. 

a to zdjęcie mazurków z 2012 roku

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam mazurki! Piękna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne!muszą być pyszniutkie!!!:]

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te mazurki są i kuszą :)

    Zapraszam do mnie na mazurka z wafli

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie te mazurki się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki dziewczyny. Motywujecie mnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Katerinko bardzo ładne mazurki zrobiłaś:) Od razu przykuły moją uwagę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale piekne nasze mniej ale robione wspólnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.