SKŁADNIKI
dla 2-3 osób
1 kg skrzydełek drobiowych
3 łyżki miodu
80 ml sosu sojowego ciemnego Tao Tao
1/ Skrzydełka umyć, oczyścić i odciąć końcówki. W misce wymieszać miód i sos sojowy, dodać skrzydełka i odstawić na parę godzin do lodówki. Najlepiej na noc.
2/ Przełożyć do naczynia i piec ok godziny w temperaturze ok 180-190 stopni. Podawać z ryżem lub plackami ryżowymi.
Smacznego!:)
wtorek, 20 listopada 2012
niedziela, 18 listopada 2012
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I LUKREM KAKAOWYM
Nic dodać, nic ująć - po prostu - DOSKONAŁE! ;)Dość łatwo i ''bezboleśnie'' się je robi :) Ja bym je nazwała ''rogaliki w kąpieli wodnej'' :)Nie ma obaw do niepewności i strachu, że nie wyjdą, nie ma takiej opcji :) Ja użyłam masy makowej gotowej (miałam jedną część zamrożoną) ale taką masę można zrobić samemu lub kupić gotową w puszce, albo po prostu zrobić rogaliki z innym dowolnym, ulubionym nadzieniem :) Smacznego! :)
SKŁADNIKI
70 dkg mąki
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
masa makowa
LUKIER KAKAOWY
pół łyżeczki kakao
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
kilka kropel soku z cytryny
1 kostka roztopionej margaryny (250 g)
5 dkg drożdży
0,5 szklanki mleka ciepłego
1 jajko
1 żółtko
3 łyżki śmietany
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
masa makowa
LUKIER KAKAOWY
pół łyżeczki kakao
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
kilka kropel soku z cytryny
1/ Drożdże rozpuścić w mleku, 2 łyżkach cukru i 2-3 łyżkach mąki. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Jajko, żółtko, cukier waniliowy, 1 łyżkę cukru i śmietanę roztrzepać na jednolitą masę. Do misy wsypać mąkę, masę jajeczna, podrośnięte drożdże i roztopioną margarynę. Wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto łatwo i bardzo fajnie się gniecie.
2/ Zrobić z ciasta kule i włożyć do szczelnego foliowego worka i zawiązać a następnie włożyć do miski z letnią wodą.
3/ Trzymać do momentu wypłynięcia ciasta na wierch. Ono rośnie i staje się lekkie i wypływa.
4/ Ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować i wyciąć 8 trójkątów. Na każdy trójkąt łyżeczką nałożyć trochę masy makowej i zwijać rogaliki.
5/ Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 -20 min w temperaturze ok 180 stopni.
6/ Wystudzić. Składniki na lukier połączyć ze sobą do momentu rozpuszczenia cukru . Gotowe rogaliki polać lukrem.
Smacznego!:)
SURÓWKA Z PORA, KUKURYDZY I POMARAŃCZY
To jedna z moich ulubionych surówek. Potrafię zjeść bez opamiętania całą miseczkę a nawet miskę ;) Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Smaczna, tania i zdrowa. Polecam ją na różne okazje. Porów można nie parzyć, ja parzę ponieważ wolę ich delikatniejszy smak.
SKŁADNIKI
4 łyżki kukurydzy konserwowej
2 pory
1/4 cześć pomarańczy
łyżka majonezu
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
2 pory
1/4 cześć pomarańczy
łyżka majonezu
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
1/ Pory myjemy i kroimy w plastry. Parzymy wrzątkiem na sicie.
2/ Przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę, sól, pieprz i pomarańczę pociętą na drobne cząsteczki (ewentualnie można wycisnąć z niej sok) Dajemy majonez i śmietanę. Dobrze wymieszać, przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!:)
sobota, 17 listopada 2012
EKSPRESOWE HOT-DOGI
Pierwszy raz wykorzystałam gotowe ciasto drożdżowe. Dobry i niezawodny sposób na zjedzenie parówek. Szybko i smacznie. Dodatki można wrzucać wg własnego uznania. Moje są z zielonymi oliwkami. Można podawać z ketchupem lub ulubionym jakimś sosem. Do środka można również dodać plastry sera żółtego.
SKŁADNIKI
Na 14 sztuk;
2 opakowania gotowego ciasta drożdżowego
kilka oliwek zielonych lub czarnych
14 parówek
jajko do smarowania
zioła prowansalskie, kminek lub słodka papryka w proszku do posypania
- 1/Gotowe ciasto rozwałkować i pociąć na jednakowe pasy. Z jednego wychodzi 7 paków (szer.4-3cm). Oliwki posiekać, odcisną wodę, parówki obrać z osłonek.
- 2/Na każdy pasek kłaść oliwki i owijać tym parówkę.
- 3/ Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziołami lub przyprawami. Piec ok 15-20 min w temp 200 stopni. Podawać z ketchupem.
- Smacznego!:)
piątek, 16 listopada 2012
JAJECZNICA Z OPIEŃKAMI, ŚMIETANĄ I ROZMARYNEM
SKŁADNIKI
0,3-0,5 kg opieniek (ja użyłam mrożonych)
2 średniej wielkości cebule
gałązka rozmarynu
3 jajka
4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
sól
pieprz
2 średniej wielkości cebule
gałązka rozmarynu
3 jajka
4-5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
sól
pieprz
1/ Opieńki rozmrozić i chwilę podgotować w lekko osolonej wodzie.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oleju z dodatkiem
soli i pieprzu. Gdy cebula będzie już zupełnie miękka dodać rozmaryn i
grzyby. Chwilkę smażyć. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać. Gdy
śmietana dokładnie wymiesza się z grzybami, smażyć ok 1 minuty i wlać
roztrzepane jajka. Smażyć do momentu ścięcia się jajek. Doprawić solą i
pieprzem.
Smacznego!:)wtorek, 6 listopada 2012
PUBLIKACJE
Super Tv
Przepisy Czytelników
Chwila dla Ciebie
Przyślij Przepis
Ciasta na stół
Ciasta na stół
Chwila dla Ciebie
Chwila dla Ciebie
Chwila dla Ciebie
Chwila dla Ciebie
Ciasta na stół
Chwila dla Ciebie
Chwila dla Ciebie
Chwila dla Ciebie
Przyślij Przepis
Super Tv
Tygodnik Super Tv
Tygodnik Super Tv