niedziela, 31 maja 2015

BATATY FASZEROWANE FETĄ, OLIWKAMI I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

Ich smak przypomina trochę dynię pieczoną, trochę marchewkę. Po upieczeniu stają się delikatne, kremowe, po prostu pyszne!

 

SKŁADNIKI
2-3 średniej wielkości bataty
150 g sera feta
ok 10 szt czarnych oliwek
sól
pieprz
pęczek świeżego tymianku

1/ Bataty umyć, osuszyć, nakłuć widelcem i owinąć w folię aluminiową (każdy oddzielnie) Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 40 min, aż będą miękkie. Do ich pieczenia nie trzeba używać ani przypraw ani oleju.

2/ Upieczone bataty, wyciągnąć z foli na talerz i wystudzić. Przekroić na pół, łyżką wydrążyć środki, zostawiając brzegi ok 3 mm. Wydrążone środki wymieszać z pokruszoną fetą i 1 łyżką posiekanego tymianku. Gotowym farszem napełniać ziemniaki. Oliwki pokroić w drobne plasterki i ułożyć na wierzchu. Posypać solą, pieprzem i siekanym tymiankiem.



 

sobota, 30 maja 2015

MAJOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Tak się zabierałam do napisania tego postu, że z 1 maja zrobił się 30 maj :/ ale nie bardzo ostatnio jestem czasowa. Może i maj się kończy ale rabarbar w pełni rozkwitu swoich łodyg, więc polecam upiec taką drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką :)

SKŁADNIKI
Ciasto:
tortownica 26cm
500 g mąki
100 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 żółtka
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g margaryny
szczypta soli

 

Kruszonka:
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy

 

Dodatkowo:
kilka lasek rabarbaru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka cukru

1/ Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z żółtkami i cukrem, pozostałe mleko, sól, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.

2/ Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.


3/ W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc i rozcierając składniki kruszonki. Ma powstać sypka posypka. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 35-40 min do tzw. suchego patyczka.



Rabarbarowa rewolucja

piątek, 29 maja 2015

KOLOROWA SURÓWKA Z PEKINKI DO OBIADU LUB GRILLA

Pyszna i zdrowa surówka z pekinki, ogórka, papryki, rzodkiewki i kukurydzy. Może również być podana do grillowanych mięs.



SKŁADNIKI
pół małej kapusty pekińskiej (ok 350g)
pół ogórka szklarniowego
pół czerwonej papryki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
pęczek rzodkiewek
pół pęczka koperku
sól
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
łyżeczka cukru
1 łyżka octu winnego 

1/ Kapustę posiekać, ogórka, rzodkiewki i paprykę umyć. Ogórka pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę a rzodkiewki w kawałeczki lub grube plasterki. Wszystkie składniki wymieszać w misce razem z siekanym koperkiem. Polać sosem z podanym składników, doprawić solą. 


Sałatki na grilla

czwartek, 28 maja 2015

CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZANKĄ, TYMIANKIEM I KAPARAMI

Uwielbiam to połączenie, kapary nadają akcentu całej potrawie i nie jest mdła.


 dla 2-3 osób:
2-3 małe cukinie
300 g kaszanki z kaszą jęczmienną
1 cebula
pęczek tymianku
2-3 łyżki kaparów
zioła włoskie w młynku
sól
pieprz
olej do smażenia

1/ Cebulę pokroić w drobną kostkę, chwilę smażyć na odrobinie oleju, dodać kaszankę pokrojona w plastry (bez osłonek)wydrążone środki, pokrojone w kostkę i pół pęczku tymianku. Smażyć do uzyskania jednolitej masy. 


2/ Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół. Łyżeczką wydrążyć środki, których nie wyrzucamy. Posypać solą i ziołami,odstawić na 15 min, żeby puściły soki. 


3/ Z każdej połówki zlać sok i napełniać farszem kaszankowym. Na wierzchu ułożyć kapary lekko dociskając w farsz, oraz gałązki tymianku. Skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia będzie miękka a kaszanka zapieczona. 

Smacznego!





wtorek, 26 maja 2015

SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI

Mam mnóstwo mrożonych wiśni, więc co tydzień piekę coś z wiśniami by je wykorzystać zanim przyjdzie sezon na świeże. Tym razem sernik bardzo krenowy z kawałkami czekolady i polewą.
Poza tym taki serniczek jest idealny na dzisiejszą okazję - DZIEŃ MATKI :)


SKŁADNIKI
Masa serowa:
1 kg dobrego twarogu tłustego lub półtłustego
200 g cukru drobnego
3 żółtka
3 jajka całe
3 łyżeczki maki ziemniaczanej
100 g czekolady tartej lub płatków czekoladowych
2 łyżeczki soku z cytryny
wiśnie (u mnie mrożone)

Spód:
250 g kakaowych herbatników
100 g roztopionej margaryny

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
50 g margaryny


ewentualnie wiśnie do dekoracji 

1/ Tortownica 26cm ale polecam 24cm, wtedy serniczek będzie wyższy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki nasmarować margaryną i posypać bułką tartą.


2/ Herbatniki zmielić na pył, dodać roztopioną margarynę, wymieszać i wylepić dno tortownicy, dobrze uklepać. Schłodzić w lodówce. 


3/ Twaróg 3 krotnie zemleć na gładką masę. Jajka, żółtka i cukier ubić na puch, dodać ser, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Na koniec dodać płatki czekoladowe, delikatnie wymieszać. 


4/ Całość wyłożyć na herbatnikowy spód, wygładzić a na wierzchu ułożyć wydrylowane i odsączone z soku wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 1 godzinę (bez termoobiegu) w kąpieli wodnej (sernik wtedy jest równy, nie rośnie i nie przypieka się od góry - wygląda jak sernik na zimno). Studzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. Składniki na polewę rozpuścić, zagotować i polać sernik.





poniedziałek, 25 maja 2015

NAPÓJ Z LIMONKI, CYTRYNY, OGÓRKA, IMBIRU I MIĘTY

Przepis znalazłam w internecie. Taka woda ułatwia trawienie i powoduję iż spalanie tłuszczu przychodzi szybciej. W upalne dni służy jako napój orzeźwiający.



SKŁADNIKI 
1,5 litra wody
pół ogórka szklarniowego lub 1 gruntowy
1 cytryna
1 limonka
4-6 plastrów imbiru świeżego
2 gałązki świeżej mięty

1/Wszystkie składniki dokładnie umyć.


2/ Do większego dzbanka włożyć gałązki mięty, cytrynę, ogórka, limonkę i imbir pokroić w plasterki.


3/ Wszystkie składniki wrzucić do dzbanka, zalać wodą, wymieszać i wstawić do lodówki na całą noc. Napój pić 3 razy dziennie przez 7 dni, następnie dwa dni przerwy i znów pić 7 dni. Kurację należy stosować nie dłużej niż 4 tygodnie.




piątek, 8 maja 2015

TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

Pyszna, krucha tarta z dodatkiem sera ricotty i warzyw, która zachwyci niejedno podniebienie.



SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 bakłażan
1 cukinia
pęczek szparagów (u mnie zielone)
4-5 pomidorki cherry
240 g sera ricotta
2 łyżki śmietany np 18%
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

olej do smażenia  

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, oprószyć solą i usmażyć na rumiano na patelni. Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w lekko osolonej wodzie.


2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).


3/ Ser rozdrobić widelcem, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę i jajko. Dokładnie wymieszać.


4/Gotową mieszankę serową wyłożyć na ciasto a następnie ułożyć warzywa. Na wierzch położyć przekrojone na pół pomidorki. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze kolejne 15 min.


Smacznego :)






Szparagowe<3Love

czwartek, 7 maja 2015

SZASZŁYKI DROBIOWE Z WARZYWAMI

Sezon na grilla 2015 uważam za otwarty :) polecam drobiowe szaszłyki z dodatkiem słoninki i pysznych, chrupiących warzyw. Można upiec je na grillu jak i w piekarniku.


Na 10 sztuk:
1 podwójny filet z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 cebulki
kilka małych pieczarek
kilka cienkich plastrów słoniny
oregano
sól
pieprz

 
Marynata:
1 papryczka chilli
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ulubionej musztardy
sól
pieprz
ulubione suszone zioła np. tymianek, oregano, natka pietruszki, bazylia lub zioła prowansalskie 

1/ Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, dodać mięso, dokładnie wymieszać i zostawić na noc pod przykryciem w lodówce. Warzywa umyć. Paprykę pokroić na większe kawałki, cukinie w grubsze plasterki.


2/ Cebulę obrać i pokroić w 6tki. Wszystkie warzywa oprószyć solą, oregano i pierzem. Patyki do szaszłyków nasmarować olejem a następnie na przemian nadziewać mięso i warzywa, pamiętając o tym by słoninka była przy mięsie. Np: mięso, słonina, cukinia, papryka, cebula, słonia, mięso. Gotowe szaszłyki ułożyć na tacy grillowej, posypać obficie oregano i piec na rumiano. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. 


 Smacznego :)



wtorek, 5 maja 2015

TORCIK TIRAMISU

Pyszny, wilgotny, aromatyczny torcik z kawą. Wbrew pozorom bardzo prosty w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Goście będą zachwyceni jego smakiem i delikatnością.


SKŁADNIKI
Biszkopt:
tortownica 24cm
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
750 g serka mascarpone
330 ml schłodzonej śmietanki 30%
100 g cukru pudru

Poncz:
100 ml likieru amaretto (można go zastąpić innym dobrym alkoholem)
1 mała filiżanka mocnej kawy

Dodatkowo:
100 g czekolady deserowej powyżej 65% kakao
gorzkie kakao do posypywania 

1/ Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na biały puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni (bez termoobiegu), piec ok 30 min aż się ładnie zarumieni i nie będzie płynne. Wystudzić. Podzielić na 3 krążki.

2/ Kawę zaparzyć np 2 czubate łyżeczki na 100 ml wody, wystudzić, odcedzić. Wymieszać z alkoholem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serki mascarpone, wymieszać na gładką masę. Masę podzielić na 3 części. 

3/ Na paterze ułożyć krążek ciasta, porządnie nasączyć naparem kawy i alkoholu, posmarować 1 część masy, posypać obficie ciemnym kakao. Czynność powtórzyć przy kolejnych krążkach ciasta. Pozostałym kremem z 3 części wysmarować również boki i górę. Wierzch tortu posypać kakao i dodatkowo czekoladą startą na małych oczkach. Resztę czekolady pokroić na wiórki i obłożyć boki tortu. Schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.