czwartek, 18 grudnia 2014

TARTA ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM


SKŁADNIKI

Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli


Farsz:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku  
pół cebuli 
2 ząbki czosnku (może być więcej)
pół szklanki śmietany
2 roztrzepane jajka
2 łyżki startego sera żółtego
100g sera z niebieską pleśnią
sól
pieprz
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej  

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.

2/ Szpinak rozmrozić na małym ogniu, wodę odparować lub zlać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać na drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju. Podsmażoną cebulę dodać do szpinaku i lekko posolić (nie nie dużo bo sery blue są słone) chwilę dusić. Wystudzić. Do wystudzonego szpinaku dodać przyprawy, połowę sera pokrojonego w kostkę, jajka i śmietanę. Dokładnie wymieszać.

3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż szpinak się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Na wierzch tarty ułożyć plastry sera. 




2 komentarze:

  1. Mniam :)) Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)
    Pyszne danie i moje smaki Kasiu :)
    Przybywam dziś do Ciebie z serdecznościami świątecznymi :)
    Wigilia to nie jest czas,
    gdy jest prezentów moc
    Wigilia to nie jest czas,
    gdy potraw sto na stole
    Wigilia to przepiękny czas,
    Bożonarodzeniowy czas,
    Gdy siedzimy wszyscy w kole,
    i MAMY bliskich przy stole.

    Spokojnych i zdrowych Świąt dla Ciebie i bliskich !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.