środa, 17 grudnia 2014

CIASTKA PÓŁFRANCUSKIE Z MARMOLADĄ

Te ciasteczka w ostatnich dniach są hitem wśród znajomych :) Przepis mam od koleżanki z pracy i pewnie pójdzie dalej do innych rąk :) Ciasteczka są kruche, idealne do kawy, herbaty, na różne okazje. Szybko i łatwo się je robi a jeszcze szybciej zjada :) A skoro zbliżają się Święta warto je upiec. Polecam zrobić na dobry początek dwie porcje mimo iż sporo ich wychodzi i zapewniam, że będziecie dorabiać :))

SKŁADNIKI
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka gęstej śmietany np 18%
1 margaryna (250g)

ulubiona marmolada - ja użyłam wieloowocowej   
cukier puder do posypania

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą osobno. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty np 5cm. Na środek każdego kwadrata nakładać odrobinę marmolady, składać na pół i końcówka widelca dociskać ciasto by się skleiło a przy okazji miało wzorki.

2/ Gotowe ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną więc mogą być blisko siebie układane by więcej weszło. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i piec ok 10 min. Upieczone i wystudzone posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka mogą długo leżeć, śmiało można robić je na Święta wcześniej.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.