czwartek, 28 sierpnia 2014

ZUPA CEBULOWA NA BOGATO

W sam raz na chłodniejsze dni. Ja użyłam cebuli cukrowej, więc zupa jest łagodniejsza. Można użyć również cebuli czerwonej, wtedy będzie bardziej wyrazista. Również można dodać trochę suszonej - prażonej cebulki. 



SKŁADNIKI
1,5 - 2 litry czystego rosołu
4-5 dużych cebul (u mnie cukrowa)
4 ziemniaki
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
szczypta suszonego lubczyku (liści)
szczypta suszonej kolendry (liści) Kamis
szczypta czosnku z natką pietruszki Kamis
sól
pieprz
3-4 łyżki masła
1 łyżka mąki

1/ Marchewki i pietruszkę pokroić w kostkę, dodać do wywaru rosołowego i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać ziemniaki również pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami. W międzyczasie na maśle usmażyć cebulę pokrojoną w cienkie pół plasterki aż stanie się złota. Usmażoną cebulę wymieszać z mąką, dodać do zupy i zagotować.






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.