poniedziałek, 18 sierpnia 2014

ŁÓDKI CUKINII ZAPIEKANE Z KASZĄ JAGLANĄ I MAŚLAKAMI

Zdrowe i fajne jedzonko. Kasza jaglana z cebulą i grzybami zapieczona w łódkach cukinii. Szybko, tanio i bez mięsa.



SKŁADNIKI
na 3 porcje:
3 nieduże cukinie
1 cebula
50 g kaszy jaglanej (pół woreczka)
pęczek szczypiorku
200 g maślaków świeżych lub mrożonych
sól
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia 

1/ Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyciąć miąższ. Wydrążone łódki posolić żeby puściły sok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, doprawić solą, pieprzem. Miąższ cukinii posiekać, dodać do cebuli, smażyć do odparowania wody, na koniec dodać ugotowane i pokrojone maślaki, całość solidnie doprawić solą i pieprzem.

2/ Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu a następnie wymieszać z farszem. Powstały sok w łódkach cukinii zlać, środki napełniać farszem z kaszy i grzybów. Dno blaszki skropić olejem, ułożyć cukinię i po wierzchu również skropić olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok 20 min aż cukinia stanie się miękka. Przed podaniem posypać siekanym szczypiorkiem. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem. 




Faszerujemy 2014!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.