środa, 20 sierpnia 2014

BIGOS Z CUKINII

Pyszny, w smaku podobny do bigosu z młodej kapusty. Robi się go naprawdę szybko i nie trzeba wielu składników. 



SKŁADNIKI
3 średnie cukinie
1 duża cebula cebula
2 marchewki
puszka pomidorów (400g)
300 - 500 g kiełbasy cienkiej
sól
pieprz
łyżeczka papryki w proszku
przyprawa do bigosu (ok łyżki) u mnie Kamis
olej do smażenia
ewentualnie 1-2 łyżki mąki do podprawienia

1/ Cukinie umyć, obrać i usunąć pestki (jeżeli są duże) a następnie zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Posolić i przełożyć na sito na kilka minut żeby puściła soki. Marchewkę i cebulę obrać, marchewkę zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę i usmażyć na osobnej patelni.

2/ Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać marchew i chwilę dusić. Gdy marchew zmięknie dodać odciśniętą cukinię. Całość chwilę dusić, dodać pomidory, sól, pieprz i przyprawy. Na koniec dodać kiełbasę. Gdy bigos będzie mocno rzadki, można podprawić go zasmażką z mąki. U mnie nie było takiej potrzeby. Podawać z pieczywem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.