niedziela, 26 maja 2013

BAJADERKI Z NUTĄ POMARAŃCZY

Dziś Dzień Matki, z tej okazji składam Wszystkim mamom i przyszłym mamom serdeczne i słodkie życzenia :) Zapraszam Was na Bajaderki z nutą pomarańczy. W sam raz do popołudniowej kawy :)
SKŁADNIKI
500g pokruszonych herbatników (mogą być kakaowe)
3 łyżki dżemu pomarańczowego + otarta skórka z jednej świeżej pomarańczy
4 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki rumu (lub kilka kropel olejku rumowego ewentualnie pomarańczowego)
180g margaryny
3-4 łyżki ciemnego kakao
wiórka kokosowe do obtoczenia

1/ Herbatniki pokruszyć na proch. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ma przypominać konsystencją plastelinę. 
 2/Z gotowego ciasta formować kulki (wielkość orzecha włoskiego) i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!:)



SPAGHETTI Z OLIWĄ I CZOSNKIEM ( Spaghetti aglio e olio )

Już po raz kolejny gości u mnie kuchnia włoska i makarony. Jak do tej pory rzadko je przygotowywałam, tak teraz nadrabiam wszystkie lata :) To spaghetti na bazie oliwy z oliwek i czosnku jest rewelacyjne. Wygląda niepozornie a smakuje bajecznie. Jest to najszybsze i najprostsze danie jakie można sobie wyobrazić. Idealny pomysł na obiad dla wiecznych pracusiów.
SKŁADNIKI
opakowanie makaronu spaghetti
kilka ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony

1/ Makaron ugotować wg. przepisu zamieszczonym na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę np 1/4 szklanki, dodać drobno posiekane i obrane ząbki czosnku. Smażyć do zrumienia się czosnku. Doprawić solą i pieprzem.

2/Gorącą oliwę wlać do ugotowanego makaronu (oczywiście odcedzonego)i chwilę podgrzać. Podawać gorący.

SPAGHETTI Z DOMOWYM PESTO BAZYLIOWYM

SKŁADNIKI
opakowanie makaronu spaghetti
1 szklanka listków bazylii (ugniecionych)
2 ząbki czosnku
łyżeczka orzechów włoskich
100 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
tarty parmezan do posypania
listki bazylii do dekoracji


1/ Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Bazylię, orzechy, i czosnek wsypać do malaksera, miksować na papkę dodając stopniowo oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe pesto wymieszać z makaronem. Podawać na gorąco. Przed podaniem posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

DOMOWE PESTO Z BAZYLII

Nie ma to jak domowe pesto. Ja w tym roku mam 3 skrzynki wysianej bazylii która nawet ładnie rośnie i dość bujnie. Zatem mogę sobie pozwolić na bazyliowe pesto :) Pyszności. Pesto bazyliowe (zielona papa) idealne do sałatek, makaronów, mięs, chleba, serów. Pesto nie należy podgrzewać do wysokiej temperatury, ponieważ zmieni kolor na ciemny i dostanie gorzkawego smaku. 
Pesto należy przechowywać ok tygodnia w lodówce, w razie konieczności - zamrozić. 
SKŁADNIKI
2 szklanki świeżych listków bazylii (dobrze uciśniętych)
100-150 mil oliwy z oliwek
sól
3-4 ząbki czosnku
30 g orzechów włoskich
1 łyżka tartego parmezanu


1/ Listki bazylii, orzechy oraz czosnek włożyć do malaksera i miksować na małych obrotach. Gdy składniki się zaczną łączyć i zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. 
 2/Gotowe pesto doprawić do smaku solą i wymieszać z parmezanem. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dodać łyżeczkę oliwy (by nie traciło koloru i nie zasychało) szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego!:)


środa, 22 maja 2013

KRUCHO-DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I CEBULĄ

Krucho-drożdżowe paszteciki, nadziane pieczarkami i cebulką. Rewelacyjne na każdą okazję, nie tylko na Święta. Ciasto robi się błyskawicznie i bez żadnych komplikacji. Z barszczykiem smakują wybornie. I jeszcze jedna wielka zaleta- nie czerstwieją!!! sprawdziłam to. Stały 4 dni po upieczeniu zamknięte w pojemniku i nic im nie było, nie twardniały, nie psuły się, nie pleśniały. 
SKŁADNIKI
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży

FARSZ
ok 1 kg pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
siekana natka pietruszki lub majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo
1 jajko do smarowania pasztecików

1/Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.

2/W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.

3/Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak by powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

4/Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 15 min (aż będą lekko złote)
Smacznego!:)


 


czwartek, 16 maja 2013

OWOCOWA SAŁATKA Z MĘTĄ I CZEKOLADĄ

Świeża, orzeźwiająca, zdrowa sałatka, idealna na każdą okazję.
SKŁADNIKI
Dla 2-3 osób
1 melon
1 kiwi
1 pomarańcza
2 banany
ok 10 szt truskawek
50g czekolady deserowej
kilka liści mięty

1/Melona, kiwi, pomarańcze, banana obrać i pokroić na dowolne części. Truskawki umyć i przekroić na pół, większe na ćwiartki. Rozłożyć w pucharkach lub miseczkach. Mięte posiekać, rozsypać na owocach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać owoce, tworząc esy-floresy.

wtorek, 14 maja 2013

DROŻDŻÓWKA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Zaczął się sezon na rabarbar i powoli zacznie się na inne owoce, więc proponuje Wam zrobić z ich dodatkiem puszystą drożdżówkę.Bardzo łatwa i bardzo pyszna :)
 
SKŁADNIKI
500 g mąki
100 g cukru
cukier waniliowy
2 jajka
3 żółtka
40 g świeżych drożdży
200 ml mleka
150 g margaryny
szczypta soli

KRUSZONKA
100 g mąki (+-)
50 g zimnego masła
50 g cukru + - cukier waniliowy

DODATKOWO
kilka lasek rabarbaru
pół łyżeczki cynamonu
łyżka cukru

1/ Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru, szczyptę soli i 100 ml letniego mleka. Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 10 min. Mąkę wsypać do większej misy, dodać zaczyn z drożdży, roztrzepane na puch jajka z cukrem, pozostałe mleko, sól, cukier waniliowy i rozpuszczoną, ostudzoną margarynę.

2/ Wyrobić ciasto, składniki muszą dobrze się połączyć (ciasto jest rzadkawe jak na babkę,nie jest twarde) Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam kwadratowej blaszki, ale może być okrągła tortownica lub blaszka prostokątna, zależy jak wysokie i jak dużo chcemy ciasta)

3/Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i posypać cynamonem oraz cukrem, wymieszać. Rozłożyć na cieście. Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc i rozcierając składniki kruszonki. Ma powstać sypka posypka. Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 35-40 min.


Smacznego!:)


poniedziałek, 13 maja 2013

SPAGHETTI BOLOGNESE

SKŁADNIKI
Dla 5-6 osób
250g makaronu spaghetti
400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe - łopatka)
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowy
suszone zioła- bazylia, oregano
łyżeczka papryki w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz świeżo mielony
tarty parmezan do posypania
świeża bazylia do dekoracji


1/ Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. W patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chwilę podsmażać. Dodać zmielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i suszone zioła. Gdy mięso będzie już podsmażone, dodać paprykę w proszku, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i chwilę dusić. Doprawić solidnie przyprawami. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem, posypać tartym parmezanem.
Smacznego!:)
 

niedziela, 12 maja 2013

TARTA ZE SZPARAGAMI I WĘDZONYM ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO
300g mąki
1 jajko
szczypta soli
200g margaryny
2 łyżki zimnej wody

BESZAMEL
1 szklanka śmietany
2 jajka
3-4 łyżki startego żółtego sera
szczypta gałki muszkatołowej mielonej
sól/pieprz

50g wędzonego łososia
4-5 pomidorków koktajlowych
250g zielonych szparagów
świeży tymianek lub oregano do dekoracji

1/Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty a spód nakłuć widelcem, by się nie wybrzuszało podczas pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiec na lekko rumiany kolor. Ok 15 min.

2/Jajka wymieszać ze śmietana, dodać szczyptę soli i gałkę muszkatołową, pieprz a na końcu starty ser. Wymieszać. W szparagach odciąć twarde końce, opłukać i gotować ok 10 min w lekko osolonej wodzie. Pomidorki umyć, przekroić na ćwiartki (jak są mocno małe to na pół) Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi, łososia i pomidorki. Całość zalać sosem beszamelowym, wstawić do piekarnika i jeszcze piec ok 15-20 min, az sos na wierzchu się zetnie.
Smacznego!:)



KARAŚ Z GRILLA

SKŁADNIKI

3-5szt karasi
przyprawa do ryb
przyprawa do grilla
zioła prowansalskie
pół cytryny
3-4 łyżki oleju

1/Ryby wypatroszyć i umyć. Porządnie natrzeć przyprawami, ziołami, skropić sokiem z cytryny o raz olejem. Odstawić na ok 2-3 godziny. Grillować bezpośrednio na ruszcie, tacce lub kratce do ryb ok 15 min z jednej i 15min z drugiej strony.
Smacznego! :)

TARTA Z CUKINIĄ I SERKIEM RICOTTA

SKŁADNIKI

CIASTO
300g mąki
200g margaryny
2 łyżki wody
szczypta soli
1 jajko

NADZIENIE
250g serka ricotta
2 jajka
1 cukinia
sól
pieprz

1/Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepić nim formę do tarty i nakłuć dno widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i zapiec na lekko złoty kolor (ok 15 min)

2/Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić na cienkie plasterki i posypać lekko solą by puściła sok. Serek wymieszać z jajkami, solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto układać plastry cukinii, serek z jajkami i na wierzch również plastry cukinii. Zapiekać ponownie przez ok 15-20 min,aż serek się zetnie. Przed podaniem posypać zieleniną np; natką pietruszki lub oregano.

MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO (MLECZYKA)

Mała podróba miodu pszczelego, ale za to dużo tańsza i świetnie nadająca się do ciast miodowych i zimowych herbatek :)
SKŁADNIKI
1 kg cukru
2 cytryny
ok 400 szt kwiatów mniszka lekarskiego
4 szklanki wody

1/Mlecze najlepiej zrywać w południe wtedy kwiaty są świetliste i dobrze rozwinięte. Gdy już uzbieramy odpowiednią ilość, należy rozłożyć je gdzieś na powietrzu np na kartonie lub płótnie żeby ''odpoczeły'' od istot żywych typu mrówki :) ja trzymałam swoje ok godziny (na balkonie).

2/Kwiaty przebrać (nie płukać) wrzucić do garnka i zalać wodą a następnie zagotować i na małym ogniu gotować ok 15 min. Wyłączyć i wycisnąć sok z 1,5 cytryny. Przykryć i odstawić na ok 24 godziny. Następnie odcedzić napar przez ściereczkę i mocno wycisnąć by był klarowny. Dodać pozostałą połówkę cytryny i cukier. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając i gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny by lekko zgęstniał. Gorący przekładać do słoiczków, szczelnie zakręcać i postawić do góry dnem.
Moje rady
1/ Na początku wywar jest jakby ciemnawy ,ale po dodaniu cukru i cytryny robi się jasno złoty.
2/ Mlecze najlepiej zrywać jak najdalej od ruchliwej ulicy i miejsc gdzie biegają zwierzęta, wtedy będziemy pewni że nie są zanieczyszczone.



sobota, 4 maja 2013

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z MIĘTĄ

Mam spore zaległości i opóźnienie w dodawaniu przepisów, ale mam nadzieję że wkrótce to się trochę zmieni i będę miała więcej czasu na siedzenie przed kompem, a nie tylko w kuchni :)) Dziś proponuję Wam ciasto mocno czekoladowe z nuta mięty. Jak ktoś kocha czekoladę i miętę, to pokocha również to ciasto :) Dzięki drobinkom czekolady dodanej do środka, ciasto nie jest suche i jeszcze bardziej podkreślone akcentem czekolady i mięty - bo czekolada była z nadzieniem miętowym :)
SKŁADNIKI
6 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 łyżki ciemnego kakao
50g czekolady miętowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g margaryny
pół szklanki mleka
garść siekanej świeżej mięty
cukier puder do posypania
świeża mięta lub melisa do dekoracji

1/  Mleko, margarynę, kakao i cukier rozpuścić w garnku i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubite jajka.
2/ Miętę posiekać, czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać do czekoladowej masy i wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej formy (26sm) i piec ok 40-50 min w temperaturze ok 180 stopni (do prawie suchego patyczka, bo dzięki czekoladzie która się rozpuszcza podczas pieczenia ciasto jest wilgotne, dopiero po ostudzeniu dochodzi do siebie :) )Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Przed podaniem ciasto można udekorować listkami świeżej mięty lub melisy. 
Smacznego!:)