piątek, 27 września 2013

KRUCHO DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI I SEZAMEM

Cześć! :) Co powiecie na rogaliki - tym razem nie na słodko, lecz na słono? Krucho drożdżowe ciasto, lekkie, posypane sezamem. Nadzienie to pieczarki i cebula, dość pikantnie przyprawione. Takie rogaliki są świetne na wszelkie okazje a z barszczykiem smakują wybornie :) Robi się je BARDZO SZYBKO I BARDZO ŁATWO. No i nie czerstwieją, nawet po dwóch dniach, więc z powodzeniem można je przygotować na imprezy dzień wcześniej. Polecam! :)
SKŁADNIKI
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży

FARSZ
ok 0,7 kg pieczarek
1 duża cebula
sól
pieprz
siekana natka pietruszki lub majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo
1 jajko do smarowania rogalików
sezam do posypania

1/Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Ciasto dodatkowo można schłodzić w lodówce przez godzinę, ale ja wałkowałam od razu. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.

2/ Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda ucieknie. Farsz wystudzić.

3/ Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.

4/ Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.