poniedziałek, 5 listopada 2012

SŁODKIE BUŁECZKI Z ARONIĄ I JABŁKAMI

SKŁADNIKI
0,5 - 0,6 kg mąki pszennej (jeżeli ciasto jest bardzo rzadkie, dodać więcej)
2 jajka
pół szklanki cukru
1 łyżka masła (płynnego)
50g drożdży
1 szklanka ciepłego mleka (nie może być gorące)
szczypta soli
cukier waniliowy

NADZIENIE
2 jabłka
cynamon(dowolnie)
konfitura z aronii
1 łyżka cukru

jajko do posmarowania

1/ Drożdże (najlepiej jak mają temperaturę pokojową) rozetrzeć z łyżka cukru i łyżką mąki, dodać do mleka, dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, wystudzić. Jajka ubić z cukrem.
 
2/ Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, masło, rozczyn z mlekiem i jajka z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ok godziny.

3/ Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i konfiturą. (ja dałam 2 łyżki) domowa konfitura z aronii

 4/ Gdy ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałeczki, rozciągnąć w dłoni na placka i łyżeczką nakładać trochę nadzienia. Skleić porządnie boki, uformować dowolny kształt drożdżówki i kłaść (w dość dużych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić chwilę do ponownego wyrośnięcia.
 5/ Wyrośnięte drożdżówki smarować roztrzepanym jajkiem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min na złoty kolor. Po upieczeniu, wystudzić na kratce.
Smacznego!:)

2 komentarze:

  1. Mmm...ale dużo nadzienia, dokładnie tak, jak lubię :) Super przekąska na drugie śniadanie na uczelni, taki powiew jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja lubię dużo nadzienia, wtedy jest co przekąsić i nie jest taka bułka sucha :)
      Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.