poniedziałek, 8 października 2012

KRUPNIK Z PĘCZAKIEM I KURKUMĄ

Pyszna, pożywna zupa w kolorze słońca :) Idealna na pochmurne, jesienne dni i poprawę humoru :)
SKŁADNIKI
szklanka pęczaku
2 skrzydełka kurczaka
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
4-6 ziemniaków
1-2 łyżeczki kurkumy
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz

1/  Pęczak opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu.

2/  Skrzydełka opłukać i zrobić wywar z dodatkiem przypraw. Dodać obrany korzeń pietruszki. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę lub w plastry. Wrzucić do wywaru i chwilę gotować.

3/  Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do reszty. Gdy całość będzie miękka, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać kurkumę i ugotowany wcześniej pęczak. Udekorować gałązkami tymianku.
 Smacznego!:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.