sobota, 29 września 2012

SOS Z OPIENIEK

Byłam dziś pół dnia w lesie, fajnie się chodziło i pogoda ku temu też sprzyjała. Wybrałam się w poszukiwaniu opieniek. Przeszłam kawał lasu, kilka wąwozów i ....nic. Pusto, ani jednej. Pomyślałam,że za wcześnie jeszcze na opieńki i zmienię las, żeby nazbierać maślaków:) bo przecież nie wrócę z pustą ręką do domu :) Ale wychodząc z lasu inną stroną i idąc drogą już w stronę auta, coś mnie skusiło by zajrzeć w trawę ..i stało się ALEJA OPIENIEK (4 wiadra) :))) Fakt iż nie były one takie jak lubię, bo lubię z pniaczków malutkie, ale takie duże do mrożenia i na sosy są idealne. No i od razu po powrocie do domu zabrałam się za gotowanie sosu i obieranie ziemniaków. Wspaniały, jesienny obiad! pycha!Polecam! :)

SKŁADNIKI
1 kg opieniek
pół litra mleka
1 duża cebula
kulki ziela angielskiego
listek laurowy
sól
pieprz
śmietana i mąka do zaprawienia sosu

1/ Grzyby dokładnie oczyścić, ponieważ w blaszkach często ukryte są ''leśne skarby''. Opłukać dwukrotnie zmieniając wodę, a następnie pociąć na części w zależności od wielkości.
2/ Opłukane opieńki wrzucić na wrzącą wodę i gotować minimum pół godziny od zagotowania. Podczas gotowania pojawia się piana z grzybów, należy ją usunąć i zmniejszyć gaz. Odgotowane grzyby, przelać na sito.
3/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić z zielem angielskim, listkami laurowymi, odrobiną pieprzu i soli.
4/ Do zeszklonej i miękkiej cebuli dodać grzyby i wlać mleko, chwilę razem wszystko dusić.


5/ Całość zaprawić śmietaną rozrobioną z odrobiną mąki. Zagotować.
SMACZNEGO!:)




9 komentarzy:

  1. Mniam,aż czuję zapach tego sosu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę zbiorów bo sama umiem zbierać tylko podgrzybki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mnie zabolało jak zobaczyłam tak wyrwane grzyby. Nie wolno tak dewastować grzybni. Przepis świetny i na pewno wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadza się, nie wolno dewastowac grzybni. Ale opieńka jest grzybem pasożytniczym i generalnie wielkim szkodnikiem w lasach. I dlatego nie mam wyrzutów sumienia, rozprawiając się bezceremonialnie z ich kępką (uprzednio zebrawszy najlepsze okazy do koszyka) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy opieńki da się z czymś pomylić? Mam ochotę pochodzić po lesie i wydaje skę, że teraz jest sezon na opieńki, ale jak je zebrać, żeby się nie struć pozdrawiam 8mkmk@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ich nigdy nie pomylę, bo od dziecka je zbieram :) ale pomylić je można z podobnymi grzybami, tylko że tamte mają śliskie kapelusze a opieńki mają meszek na kapeluszach :)

      Usuń
  6. Dzisiaj otrzymałam opieńki od sympatycznej Małgosi za darmo i zaczęłam patrzeć jak ich przyrządzić, i zobaczyłam super przepis,już zrobiłam ale zapach mniam mniam dzięki.Ania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Sos pyszny
    Dodaje jeszcze 2zabki czosnku i marchew,to smażę z cebulą
    Na koniec można posypać zielona pietruszka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.